Μανιφέστο Ουκρανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων:
Ατζέντα Δράσεων για την Υποστήριξη της Ουκρανίας για τις Ευρωεκλογές 2024
Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2024, εμείς, ουκρανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενωμένοι παρουσιάζουμε αυτό το μανιφέστο που αντανακλά το κοινό μας όραμα, αξίες και φιλοδοξίες. Η αποστολή μας είναι να υποστηρίζουμε τη νίκη της Ουκρανίας, την αειφόρα ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία και τον ρόλο της Ουκρανίας στην ΕΕ, όλα, όσα θεωρούμε απαραίτητα για την υποστήριξη της δημοκρατίας, της ασφάλειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε μια πιο ισχυρή, πιο προσπελάσιμη και ειρηνική Ευρώπη. Το μανιφέστο μας περιγράφει τις αρχές και τις προτεραιότητες που πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουν απήχηση σε εκατομμύρια κόσμο σε ολόκληρη την ΕΕ.
Υπό το πρίσμα των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών του 2024, καλούμε τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ομάδες να εκφράσουν τη δέσμευσή τους και την υποστήριξή τους στην πορεία της Ουκρανίας προς την αειφόρα ειρήνη, την οικονομική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Οι παρακάτω βασικοί τομείς θα πρέπει να έχουν προτεραιότητες.
I. Οι Ευρωπαϊκές Φιλοδοξίες της Ουκρανίας: Υποστήριξη της προσχώρησης της Ουκρανίας στην ΕΕ
Πιστεύουμε ότι η μοίρα της Ουκρανίας είναι συνυφασμένη με την ΕΕ. Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου η Ουκρανία θα είναι πλήρως ενταγμένη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, συμβάλλοντας στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ. Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να αναγνωρίσουν τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας στα προγράμματά τους και να υποστηρίξουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
II. Δημοκρατία και υπεροχή του δικαίου: Διασφάλιση αυτών των αρχών στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές και αποφάσεις της ΕΕ και υποστήριξη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία
Υποστηρίζουμε ότι η δημοκρατία και η υπεροχή του δικαίου είναι βασικές προϋποθέσεις για μια ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη. Ωστόσο, αυτές οι θεμελιώδεις αρχές αντιμετωπίζουν απειλές όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από διάφορα αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο. Τα ευρωπαϊκά κόμματα θα πρέπει να διασφαλίσουν απερίφραστα τη διασφάλισή τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Με βαριά καρδιά, αναγνωρίζουμε το συνεχές θάρρος και τη θυσία των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών της Ουκρανίας για την υπεράσπιση αυτών των αγαπημένων δημοκρατικών αρχών. Οι γενναίες ψυχές που, μπροστά στη ρωσική τρομοκρατία και τη ρουσιστική ιδεολογία, αφιερώνονται στην υποστήριξη της δημοκρατίας αποτελούν παράδειγμα της ίδιας της ουσίας των αξιών που αγαπάμε. Οι απώλειες της Ουκρανίας σε αυτόν τον ευγενή σκοπό χρησιμεύουν ως μια οδυνηρή υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να επιδείξουν θάρρος και αλληλεγγύη. Οι απειλές για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν είναι απλές αφηρημένες έννοιες, αλλά σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας.
Ενόψει του πολέμου της Ρωσίας ενάντια στις δημοκρατικές αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν αυτές τις αξίες. Αυτό είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της ΕΕ στο μέλλον, της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών ενόψει της πιο σημαντικής απειλής για την παγκόσμια τάξη και το κράτος δικαίου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζητούμε επίσης την υποστήριξη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών στην Ουκρανία, την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, τη διαφάνεια και τους μηχανισμούς λογοδοσίας.
III. Ειρήνη και ασφάλεια: Παροχή συνεχούς οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και μελλοντικές εγγυήσεις ειρήνης
Υποστηρίζουμε το Μανιφέστο Αειφόρας Ειρήνης. Never Again 2.0 από τους εκπροσώπους της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών και καλούν όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα να το συμπεριλάβουν στα προγράμματά τους. Η υποστήριξη της Ουκρανίας στην πλήρη νίκη της απαιτεί συνεχή στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη μέχρι την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και την αποκατάσταση των ουκρανικών συνόρων του 1991.
Η Ουκρανία όχι μόνο αξίζει δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία, αλλά χρειάζεται επίσης σαφείς διαβεβαιώσεις για την αειφόρα ειρήνη. Ο δρόμος για την επίτευξή της περιλαμβάνει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η αποστρατιωτικοποίηση και η αποπυρηνικοποίηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μελλοντικής επιθετικότητας. Επιπλέον, η ανεξαρτησία της Ευρώπης από όλες τις ρωσικές πηγές ενέργειας όχι μόνο θα στερήσει από τη Ρωσία τις ευκαιρίες να εξοπλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό αλλά και θα επιταχύνει τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια στην ΕΕ. Η βιώσιμη μετάβαση απαιτεί πλήρη μετατόπιση από τους ρωσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των μετάλλων σπάνιων γαιών, του υγροποιημένου φυσικού αερίου ή οποιωνδήποτε άλλων.
Οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν οικονομική πίεση στη Ρωσία, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις, κλείνοντας τα παραθυράκια, απαγορεύοντας κάθε μορφή ενέργειας και ανακατευθύνοντας όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ για να υποστηρίξουν την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
IV. Δικαιοσύνη: παραπομπή στη Ρωσία πλήρης υπεύθυνης για τον επιθετικό της πόλεμο
Όπως τονίζεται στο Μανιφέστο Αειφόρας Ειρήνης, η επίτευξη αειφόρας διεθνούς ασφάλειας απαιτεί ταυτόχρονα βήματα στη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Απαιτεί την πλήρη ευθύνη της Ρωσίας για τον πόλεμο, τοποθετώντας το βάρος της ευθύνης πλήρως πάνω της. Οι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες πρέπει να λογοδοτήσουν – είτε για επιθετικές ενέργειες, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία, αναγκαστικές μαζικές απελάσεις ή για διάδοση του μίσους που πυροδότησε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο στον 21ο αιώνα.
Αν και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν πλήρως όλες οι απώλειες, είναι απαραίτητη η διεξοδική εκτίμηση των υλικών ζημιών. Αυτό περιλαμβάνει εκτίμηση της ζημίας στα φυσικά οικοσυστήματα της Ουκρανίας που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Πρέπει επίσης να λογοδοτήσουμε τη Ρωσία για τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και την αναταραχή που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Η αποζημίωση θα πρέπει να καθοριστεί και να καταβληθεί κατάλληλα. Μεταξύ άλλων, τα ευρωπαϊκά κόμματα θα πρέπει να υποστηρίξουν σθεναρά τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη χρήση τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Για να ενισχυθεί η λογοδοσία, η Ρωσία πρέπει να υποστεί σημαντική απώλεια καθεστώτος. Θα πρέπει να του απαγορεύεται να ασκεί επιρροή στη διεθνή πολιτική μέσω οργανισμών όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένας επιτιθέμενος δεν πρέπει να κατέχει θέση σε ένα οργανισμό αφιερωμένο στη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.
V. Οικονομική ευημερία και οικονομική ανάκαμψη: Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη μιας ανθεκτικής οικονομίας της Ουκρανίας
Στοχεύουμε σε μια ευημερούσα Ουκρανία στην ΕΕ που προωθεί την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη προς μια ανθεκτική και βιώσιμη οικονομία. Ζητούμε πολιτικές που δημιουργούν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, καταπολεμούν τη διαφθορά και διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή του πλούτου.
Εκατομμύρια Ουκρανοί που διαμένουν στην ΕΕ αποτελούν ένα ανεκτίμητο ενεργό στοιχείο, ικανό να προσφέρει οφέλη τόσο στις χώρες της ΕΕ όσο και στην Ουκρανία μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Αυτό έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε σθεναρά της ανάπτυξης προγραμμάτων που υποστηρίζουν την κυκλική μετανάστευση και τη δημιουργία επιχειρηματικής και ερευνητικής συνεργασίας που μπορεί να προωθήσει αμοιβαίες επωφελείς οικονομικές συνδέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και των κρατών μελών της ΕΕ.
VI. Περιβαλλοντική Διαχείριση: Προτεραιότητα στις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας στη μεταπολεμική οικονομική ανασυγκρότηση
Είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Υποστηρίζουμε υπεύθυνες περιβαλλοντικές πολιτικές και τη στροφή προς μια βιώσιμη οικονομία, που σέβεται τα πλανητικά όρια. Η προστασία του πλανήτη μας είναι μια συλλογική υποχρέωση που μοιράζονται όλοι οι Ευρωπαίοι. Καλούμε την ΕΕ να υποστηρίξει τις μεταπολεμικές μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στις αρχές της κλιματικής ουδετερότητας, της κυκλικότητας και της διατήρησης της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Οι συνεχιζόμενες οικολογικές βλάβες που προκαλούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία, με παράδειγμα την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για όλα τα έθνη της ΕΕ να αναγνωρίσουν και να καταδιώξουν τους υπεύθυνους για οικοκτονίες και παρόμοιες περιβαλλοντικές καταστροφές. Ως εκ τούτου, καλούμε τα ευρωπαϊκά κόμματα να ενσωματώσουν την οικοκτονία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Εξίσου σημαντική είναι η αντιμετώπιση της πυρηνικής τρομοκρατίας και η αποτροπή πιθανών πυρηνικών καταστροφών που προκαλούνται από ρωσικές ενέργειες, με αξιοσημείωτα προηγούμενα η κατάληψη των πυρηνικών σταθμών του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζζια από τη Ρωσία.
VII. Ευρωπαϊκή Ταυτότητα και Πολιτισμός: Υποστήριξη των προσπάθειων για τη διατήρηση και την προώθηση του πολιτισμού της Ουκρανίας
Γιορτάζουμε την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και γλωσσών. Ενθαρρύνουμε τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Μια ισχυρή Ευρώπη αγκαλιάζει την πλούσια παλέτα των ταυτοτήτων της.
Ως απάντηση στα συστηματικά εγκλήματα της Ρωσίας κατά του ουκρανικού πολιτισμού, παροτρύνουμε τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να λάβουν αποφασιστική στάση ενάντια σε αυτές τις ενέργειες. Αυτό περιλαμβάνει την καταδίκη της σκόπιμης καταστροφής και κλοπής της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς από τη Ρωσία, αναγνωρίζοντάς την ως μέρος ενός ευρύτερου προτύπου εγκλημάτων πολέμου.
Οι δυτικές κοινωνίες πρέπει να παραμερίσουν τα στερεότυπά τους για το ρωσικό μεγαλείο, όπως καλλιεργήθηκε από τη ρωσική προπαγάνδα ανά τους αιώνες, τροφοδοτώντας την αυτοκρατορική επιθετικότητα και τις αποικιακές πολιτικές της προς τις γειτονικές χώρες. Ο ουκρανικός πολιτισμός θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τον ρωσικό, αναγνωρίζοντας τη μοναδική πολιτιστική του κληρονομιά και καταρρίπτοντας τον μύθο των «αδελφών εθνών». Η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει επίγνωση ότι η ουκρανική γλώσσα είναι μοναδική και ανεξάρτητη από τη ρωσική γλώσσα, ιδίως αντιμετωπίζοντάς την επί ίσοις όροις στις διπλωματικές και πολιτιστικές επικοινωνίες.
Τα ευρωπαϊκά κόμματα θα πρέπει να επεκτείνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες διατήρησης του πολιτισμού παρέχοντας εμπειρογνώμονα, οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια σε ουκρανικά πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς που προσπαθούν να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν πολύτιμα αντικείμενα και έργα τέχνης που έχουν υποστεί ζημιά ή κλοπή. Επιπλέον, η προώθηση συνεργασιών με ευρωπαϊκά μουσεία και πολιτιστικούς φορείς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκτηση και την αποκατάσταση κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών.
Επιπλέον, καλούμε τους μελλοντικούς ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν την ιστορική συνείδηση και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την προώθηση της ουκρανικού πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο χρησιμοποιώντας διπλωματικά κανάλια, πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης και δημόσιο διάλογο για να ρίξουν φως στα πολιτιστικά εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία σε όλη την ιστορία μέχρι σήμερα. Σε συνεργασία με διεθνείς φορείς όπως η UNESCO, θα πρέπει να προωθήσουν τις προσπάθειες και να εφαρμόσουν συγκεκριμένες ενέργειες για τη διατήρηση της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμια κλίμακα.
***
Καθώς προχωράμε, ενωμένοι στο όραμά μας, καλούμε τους ευρωπαίους πολίτες και τους πολιτικούς να συμμετάσχουν στην υποστήριξη μιας ισχυρότερης και πιο ανθεκτικής Ευρώπης. Μαζί μπορούμε να κτήσουμε μια ήπειρο που εκτιμά την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου όλα τα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Signatories of the Manifesto:
- Marta Barandiy, Founder and President, Promote Ukraine, Belgium
- Khrystyna Monastyrska, Coordinator, Unlimited Democracy – Verein zur Förderung der Demokratisierung, Austria
- Kseniia Mukhortova, Co-Founder and Editor, UKRCY.News, Cyprus
- Svyatoslav Kalishchuk, Co-Founder, Spilka, Czech Republic
- Julia Chenusha, CEO Blau-Gelbes Kreuz Deutsch-Ukrainischer Verein e.V., Germany
- Hanna Slobodyanyuk, Board Member, IWEK, Mykolaiv Water Hub, Germany
- Iryna Shulikina, CEO, Vitsche E. V., Germany
- Vassili Goutsoul, Chairman of the Board, Ukrainian Association in Finland, Finland
- Anastasiia Shapochkina, President, Eastern Circles, France
- Ivanna Pinyak, Co-Founder, PromoUkraїna, France
- Iryna Katyuk, President, Spilka Paris, France
- Edward Mayor, Co-Founder and President, Stand With Ukraine Europe, France
- Lesia Ignatyk-Eriksen, Chairwomen, Association at Ukrainere i Danmark, Denmark
- Yuliia Kryzhanovska, Vice President, Ukrainian Women in Greece, Greece
- Olena Redrugina, Co-Founder and Board Member, Ukrainian Action in Ireland, Ireland
- Maryana Semenyak, Board Member, Associazione Cristiana degli Ucraini in Italia, Italy
- Zoia Stankovska, President, UAMi, Italy
- Federica Antonacci, ItalianaforUkraine, Italy
- Inna Yaremenko, Vice-President, LUkraine, Luxembourg
- Oksana Savchuk, Co-Founder, VATAHA Foundation, the Netherlands
- Emma Zahynaiko, Coordinator, Euromaidan Warszawa + Stand with Ukraine Foundation Poland
- Stanislav Olenchenko, Co-Founder, Ukraine Explainers, Poland/Ukraine
- Andrii Vovk, Volunteer, Support Ukraine Slovakia, Slovakia
- Liliya Mykolaiv, President, ConUkrania, Spain
- Maksym Girnyk, Spokesperson, Nordic Ukraine Forum, Sweden
- Frank Peter Wilde, costume designer and human rights activist, Germany
- Anna Vdovychenko, coordinator of PR Army Ukraine/Portugal
- Georges Dallemagne, Belgian MP, Head of the Belgium-Ukraine Friendship Group
- Christelle Savall, President of JEF Europe
- Kristina Pitalskaya, President of Promote Georgia, Belgium
- Tetiana Hladkova, Socio de Asociación Socio-Cultural y de Cooperación al Desarrollo Ucrania-Euskadi, Pais Vasco, Vitoria-Gastesz, Spain
- Ruben Giovannoni, President of Comitato Ventotene, Italy
Should you wish to express your interest to sign the Manifesto, please contact us at advocacy@promoteukraine.org