Manifesti Ukrainan kansalaisjärjestöjen toimintaohjelmasta tukeakseen:

Ukrainaa vuoden 2024 Euroopan vaaleissa

Ennen vuoden 2024 Euroopan vaaleja yhdistämme voimamme, Ukrainan EU:ssa toimivat kansalaisjärjestöt, esitelläksemme tämän manifestin, joka heijastaa yhteistä näkemystämme, arvojamme ja pyrkimyksiämme. Missiomme on puolustaa Ukrainan voittoa, kestävää rauhaa Ukrainalle turvatakuiden kera sekä Ukrainan roolia EU:ssa - minkä koemme oleelliseksi demokratian, turvallisuuden, ihmisoikeuksien ja vaurauden ylläpitämiseksi Euroopassa. Uskomme, että Ukraina voi merkittävästi edistää vahvempaa, osallistavampaa ja rauhallisempaa Eurooppaa. Manifestissamme esitetään periaatteet ja painopisteet, jotka uskomme resonoida miljoonien yksilöiden kanssa EU:ssa.

Tulevien 2024 Euroopan vaalien valossa kehotamme Euroopan poliittisia puolueita ja ryhmiä ilmaisemaan sitoutumisensa ja tukensa Ukrainan tielle kohti kestävää rauhaa, taloudellista elpymistä ja jälleenrakennusta, demokratiaa ja oikeudenmukaisuutta. Seuraavat avainalueet tulisi asettaa etusijalle.

I. Ukrainan eurooppalaiset pyrkimykset: Tukekaa Ukrainan liittymistä EU:hun

Uskomme, että Ukrainan kohtalo on kietoutunut EU:hun. Kuvittelemme tulevaisuuden, jossa Ukraina on täysin integroitu eurooppalaiseen perheeseen, myötävaikuttaen demokratian, vapauden ja ihmisoikeuksien yhteisiin arvoihin sekä EU:n talouden kehitykseen. Siksi kehotamme kaikkia eurooppalaisia poliittisia puolueita tunnustamaan Ukrainan pyrkimykset ohjelmissaan ja tukemaan Ukrainan eurooppalaista integraatiota.

II. Demokratia ja oikeusvaltio: Turvatkaa nämä periaatteet EU:n sisäisissä ja ulkoisissa politiikoissa ja päätöksissä sekä tukekaa demokraattisia uudistuksia Ukrainassa

Väitämme, että demokratia ja oikeusvaltio ovat olennaisia edellytyksiä rauhalliselle ja vauraalle Euroopalle. Nämä perusperiaatteet kohtaavat kuitenkin uhkia ei vain Venäjältä vaan myös erilaisista autoritaarisista hallinnoista maailmanlaajuisesti. Eurooppalaisten puolueiden tulisi ehdottomasti varmistaa niiden suojaaminen kansallisella, eurooppalaisella ja maailmanlaajuisella tasolla.

Raskaalla sydämellä tunnustamme Ukrainan miesten, naisten ja lasten jatkuvan rohkeuden ja uhrautumisen näiden rakastettujen demokraattisten periaatteiden puolustamiseksi. Ne rohkeat sielut, jotka venäläisen terrorismin ja ruskistisen ideologian edessä omistautuvat demokratian ylläpitämiselle, ilmentävät arvoja, joita pidämme arvossa. Ukrainan menetykset tässä jaloissa taistelussa muistuttavat kiireellisyydestä, että eurooppalaisten poliittisten puolueiden osoittaa rohkeutta ja solidaarisuutta. Demokratian ja oikeusvaltion uhkia ei ole pelkkiä abstrakteja käsitteitä, vaan ne ovat karuja todellisuuksia niille, jotka taistelevat demokratian ja autokratian välillä.

Venäjän sota demokraattisia arvoja vastaan, jotka ovat EU:n ydin, Euroopan johtajien on tehtävä kaikkensa näiden arvojen säilyttämiseksi. Tämä on olennaista puolustaakseen EU:n tulevaisuuden suvereniteettia, kansalaisten turvallisuutta ja vaurautta, kasvokkain suurimman uhan kanssa maailmanjärjestykselle ja oikeusvaltiolle sitten toisen maailmansodan. Kehotamme myös tukemaan demokraattisia uudistuksia ja muutoksia Ukrainassa, vahvistamaan kansalaisyhteiskuntaa, läpinäkyvyys- ja vastuullisuusmekanismeja.

III. Rauha ja turvallisuus: Tarjoa jatkuvaa taloudellista ja sotilaallista tukea Ukrainalle ja tulevaisuuden rauhantaatereille

Hyväksymme Kestävän Rauhan Manifestin. Ei koskaan enää 2.0 :sta Ukrainan kansalaisyhteiskunnan edustajien esittämänä ja kehotamme kaikkia eurooppalaisia puolueita sisällyttämään sen ohjelmiinsa. Ukrainan täyden voiton tukeminen vaatii jatkuvaa sotilaallista, taloudellista ja poliittista tukea, kunnes venäläiset joukot vetäytyvät kaikilta miehitetyiltä alueilta ja palautetaan Ukrainan rajat vuoden 1991 mukaisiksi.

Ukraina ei ansaitse vain oikeutta Venäjän tekemisiin liittyen, vaan myös tarvitsee selkeän vakuutuksen kestävästä rauhasta. Tämän saavuttaminen edellyttää Ukrainan liittymistä EU:hun ja NATOon. Venäjän federaation demilitarisointi ja ydinaseettomuus on välttämätöntä tulevien aggressioriskien minimoimiseksi. Lisäksi Euroopan riippumattomuus kaikista venäläisistä energialähteistä ei vain riistä Venäjältä mahdollisuutta aseistaa energiansaantia, vaan myös kiihdyttää siirtymistä kohti vihreää energiaa EU:ssa. Kestävä siirtyminen edellyttää täydellistä luopumista venäläisistä resursseista, erityisesti harvinaisista maametalleista, nesteytetyistä maakaasuista tai muista.

EU:n poliittisten johtajien tulisi jatkaa Venäjän taloudellista painostamista kiristämällä pakotteita, sulkemalla porsaanreikiä, kieltämällä kaikki energian muodot ja ohjaamalla kaikki EU:ssa jäädytetyt venäläiset varat tukemaan Ukrainan puolustusta ja jälleenrakennusta.

IV. Oikeus: Pidä Venäjä täysin vastuullisena hyökkäyssodastaan

Kestävän Rauhan Manifestissa korostetaan, että kestävän kansainvälisen turvallisuuden saavuttaminen edellyttää samanaikaisia ​​edistysaskeleita oikeuden ja rauhan aloilla. Se vaatii Venäjän täysimääräistä vastuuseen asettamista sodasta, siirtäen vastuuta täysin sille.

Niiden, jotka ovat vastuussa hirveyksistä, on vastattava teoistaan ​​- oli kyseessä sitten hyökkäyshyökkäyksestä, sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan, kansanmurhasta, joukkodeportaatioista tai vihan levittämisestä, joka sytytti ennennäkemättömän sodan 2000-luvulla.

Vaikka kaikkia menetyksiä ei voida täysin korvata, aineellisten vahinkojen perusteellinen arviointi on välttämätöntä. Tähän sisältyy arvio Ukrainan luonnon ekosysteemien vahingoista, jotka Venäjän hyökkäys aiheutti. Meidän on myös pidettävä Venäjä vastuullisena valtavista ihmistappioista ja myllerryksestä, jonka kymmenet tuhannet ihmiset menettivät henkensä ja miljoonat menettivät rakkaansa. Korvaukset on määriteltävä asianmukaisesti ja maksettava. Eurooppalaisten puolueiden tulisi vahvistaa tapaus venäläisten varojen takavarikoimiseksi ja niiden käytön puolesta Ukrainan jälleenrakennukseen.

Vastuun vahvistamiseksi Venäjä on käytävä läpi merkittävä menetys asemastaan. Sen tulisi estää vaikuttamasta kansainväliseen politiikkaan järjestöjen, kuten YK:n turvallisuusneuvoston kautta. Aggressorin ei tulisi pitää asemaa elimessä, jonka tarkoituksena on varmistaa maailmanrauha.

V. Taloudellinen vauraus ja talouden elpyminen: Tukemaan uudistuksia Ukrainan talouden rakentamiseksi ja kehittämiseksi kestävällä tavalla

Tavoitteenamme on vauras Ukraina EU:ssa, joka edistää innovaatiota, yrittäjyyttä ja kehitystä kohti kestävää ja elinvoimaista taloutta. Vaadimme politiikkoja, jotka luovat suotuisan liiketoimintaympäristön, taistelevat korruptiota vastaan ​​ja varmistavat varallisuuden oikeudenmukaisen jakamisen.

EU:ssa asuvat miljoonat ukrainalaiset muodostavat korvaamattoman omaisuuden, kykenevän tuottamaan hyötyjä sekä EU-maille että Ukrainalle tietojen ja kokemuksen vaihdon kautta. Tällä on merkittävä potentiaali Ukrainan jälleenrakennushankkeisiin. Puolustamme voimakkaasti ohjelmien kehittämistä, jotka tukevat kiertomuuttoa ja liiketoiminnan sekä tutkimusyhteistyön perustamista, jotka voivat edistää molemminpuolisesti hyödyllisiä taloudellisia yhteyksiä Ukrainan ja EU:n jäsenvaltioiden välillä.

VI. Ympäristönhoito: Painottakaa ympäristönsuojelua ja kestävyyden periaatteita sodanjälkeisessä taloudellisessa jälleenrakentamisessa

Olemme omistautuneet ympäristön kestävyyden edistämiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Puolustamme vastuullisia ympäristöpolitiikkoja ja siirtymistä kestävään talouteen, joka kunnioittaa planeettamme rajat. Maaplanettamme suojeleminen on yhteinen velvollisuus, joka koskee kaikkia eurooppalaisia. Kehotamme EU:ta tukemaan sodanjälkeisiä uudistuksia perustuen ilmastoneutraaliuden, kierrätyksen ja biodiversiteetin säilyttämisen periaatteisiin Euroopan vihreän sopimuksen periaatteiden mukaisesti.

Venäjän aiheuttamat jatkuvat ekologiset vahingot Ukrainassa, kuten Kakhovka Dam:n tuhoaminen, korostaa kaikkien EU-maiden kriittistä tarvetta tunnustaa ja jäljittää ne, jotka ovat vastuussa ekosidista ja vastaavista ympäristökatastrofeista. Kehotamme siksi eurooppalaisia puolueita sisällyttämään ekosidin rikokseksi ihmiskuntaa vastaan ​​eurooppalaiseen lainsäädäntöön.

Yhtä tärkeää on torjua ydinpelkoa ja estää mahdollisia ydinkatastrofeja, joita Venäjän toimet voivat aiheuttaa, kuten havaitaan Venäjän vangitessa Tšernobylin ja Zaporizhzhian ydinvoimalat.

VII. Eurooppalainen identiteetti ja kulttuuri: Tukea ponnisteluja Ukrainan kulttuurin säilyttämiseksi ja edistämiseksi

Juurrutamme Euroopan kulttuurien ja kielten moninaisuutta. Kannustamme kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja monikulttuurisen vuoropuhelun edistämiseen. Vahva Eurooppa omaksuu rikkaan identiteettien kirjon.

Vastaan Venäjän järjestelmällisiin rikoksiin Ukrainan kulttuuria vastaan ​​kehotamme eurooppalaisia ​​poliittisia puolueita ottamaan päättäväisen kannan näihin toimiin. Tämä sisältää Venäjän tarkoituksellisen tuhoamisen ja varastamisen Ukrainan kulttuuriperinnöstä, tunnustaen sen osana laajempaa sotarikosten kaavaa.

Länsimaiden on hylättävä stereotypiat Venäjän suuruudesta, jotka ovat peräisin vuosisatojen ajan Venäjän propagandasta, joka ruokkii sen imperialistista aggressiota ja siirtomaapolitiikkaa naapurimaihinsa. Ukrainan kulttuuria tulisi erottaa Venäjän kulttuurista, tunnustaen sen ainutlaatuisen kulttuuriperinnön ja murskaten "veljeskansojen" myytin. EU:n tulisi lisätä tietoisuutta ukrainan kielestä omana ja itsenäisenä venäjän kielestä, erityisesti kohtelemalla sitä tasa-arvoisesti diplomaattisissa ja kulttuuriviestinnässä.

Eurooppalaisten puolueiden tulisi laajentaa tukeaan kulttuuriperinnön säilyttämishankkeille tarjoamalla asiantuntija-, taloudellista ja logistista apua Ukrainan kulttuurilaitoksille ja järjestöille, jotka pyrkivät suojelemaan ja palauttamaan arvokkaita artefakteja ja taideteoksia, jotka ovat vahingoittuneet tai varastettu. Lisäksi yhteistyö eurooppalaisten museoiden ja kulttuurilaitosten kanssa voi olla avainasemassa varastettujen kulttuuriarvojen palauttamisessa ja niiden kuntouttamisessa.

Lisäksi kehotamme tulevia eurooppalaisia johtajia lisäämään historiatietoisuutta ja tukemaan ponnisteluja edistää Ukrainan kulttuuria kansainvälisellä tasolla hyödyntämällä diplomaattisia kanavia, mediatyökaluja ja julkista keskustelua valaisemaan Venäjän kulttuuririkoksia Ukrainassa historian alusta nykypäivään. Yhteistyö kansainvälisten järjestöjen kuten UNESCO:n kanssa on välttämätöntä pyrittäessä säilyttämään ukrainalainen kulttuuriperintö maailmanlaajuisesti.

***

Siirtyessämme eteenpäin, yhtenäisenä näkemyksessämme kutsuvat Euroopan kansalaiset ja päättäjät meitä tukemaan vahvempaa ja kestävämpää Eurooppaa. Yhdessä voimme rakentaa mantereesta, joka arvostaa vapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia, missä kaikki kansakunnat, mukaan lukien Ukraina, myötävaikuttavat valoisampaan tulevaisuuteen tuleville sukupolville.

Signatories of the Manifesto:

  1. Marta Barandiy, Founder and President, Promote Ukraine, Belgium
  2. Khrystyna Monastyrska, Coordinator, Unlimited Democracy – Verein zur Förderung der Demokratisierung, Austria
  3. Kseniia Mukhortova, Co-Founder and Editor, UKRCY.News, Cyprus
  4. Svyatoslav Kalishchuk, Co-Founder, Spilka, Czech Republic
  5. Julia Chenusha, CEO Blau-Gelbes Kreuz Deutsch-Ukrainischer Verein e.V., Germany
  6. Hanna Slobodyanyuk, Board Member, IWEK, Mykolaiv Water Hub, Germany
  7. Iryna Shulikina, CEO, Vitsche E. V., Germany
  8. Vassili Goutsoul, Chairman of the Board, Ukrainian Association in Finland, Finland
  9. Anastasiia Shapochkina, President, Eastern Circles, France
  10. Ivanna Pinyak, Co-Founder, PromoUkraїna, France
  11. Iryna Katyuk, President, Spilka Paris, France
  12. Edward Mayor, Co-Founder and President, Stand With Ukraine Europe, France
  13. Lesia Ignatyk-Eriksen, Chairwomen, Association at Ukrainere i Danmark, Denmark
  14. Yuliia Kryzhanovska, Vice President, Ukrainian Women in Greece, Greece
  15. Olena Redrugina, Co-Founder and Board Member, Ukrainian Action in Ireland, Ireland
  16. Maryana Semenyak, Board Member, Associazione Cristiana degli Ucraini in Italia, Italy
  17. Zoia Stankovska, President, UAMi, Italy
  18. Federica Antonacci, ItalianaforUkraine, Italy
  19. Inna Yaremenko, Vice-President, LUkraine, Luxembourg
  20. Oksana Savchuk, Co-Founder, VATAHA Foundation, the Netherlands
  21. Emma Zahynaiko, Coordinator, Euromaidan Warszawa + Stand with Ukraine Foundation Poland
  22. Stanislav Olenchenko, Co-Founder, Ukraine Explainers, Poland/Ukraine
  23. Andrii Vovk, Volunteer, Support Ukraine Slovakia, Slovakia
  24. Liliya Mykolaiv, President, ConUkrania, Spain
  25. Maksym Girnyk, Spokesperson, Nordic Ukraine Forum, Sweden
  26. Frank Peter Wilde, costume designer and human rights activist, Germany
  27. Anna Vdovychenko, coordinator of PR Army Ukraine/Portugal
  28. Georges Dallemagne, Belgian MP, Head of the Belgium-Ukraine Friendship Group
  29. Christelle Savall, President of JEF Europe
  30. Kristina Pitalskaya, President of Promote Georgia, Belgium
  31. Tetiana Hladkova, Socio de Asociación Socio-Cultural y de Cooperación al Desarrollo Ucrania-Euskadi, Pais Vasco, Vitoria-Gastesz, Spain
  32. Ruben Giovannoni, President of Comitato Ventotene, Italy

Should you wish to express your interest to sign the Manifesto, please contact us at advocacy@promoteukraine.org