Manifest van Oekraïense maatschappelijke organisaties:

Oekraïne bij de Europese verkiezingen 2024

Voorafgaand aan de Europese verkiezingen van 2024 verenigen wij, Oekraïense maatschappelijke organisaties gevestigd in de Europese Unie (EU), ons om dit manifest voor te stellen dat onze collectieve visie, waarden en ambities weerspiegelt. Het is onze missie om te vechten voor de overwinning van Oekraïne, duurzame vrede met veiligheidsgaranties voor Oekraïne, en de rol van Oekraïne in de EU, die wij essentieel achten voor het handhaven van democratie, veiligheid, mensenrechten en welvaart op het Europese continent. Wij zijn van mening dat Oekraïne een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan een sterker, inclusiever en vreedzamer Europa. Ons manifest schetst de principes en prioriteiten waarvan wij vast overtuigd zijn dat ze weerklank vinden bij miljoenen mensen in de hele EU.

In het licht van de komende Europese verkiezingen van 2024 roepen wij de Europese politieke partijen en groepen op om hun inzet en steun te uiten voor een weg voor Oekraïne naar duurzame vrede, economisch herstel en wederopbouw, democratie en gerechtigheid. De volgende essentiële thema’s moeten prioriteiten zijn.

I. De Europese aspiraties van Oekraïne: steun de toetreding van Oekraïne tot de EU

Wij geloven dat het lot van Oekraïne verweven is met de EU. Wij stellen ons een toekomst voor waarin Oekraïne volledig geïntegreerd is in de Europese familie, en bijdraagt ​​aan de gedeelde waarden van democratie, vrijheid en mensenrechten, evenals aan de ontwikkeling van de EU-economie. Daarom roepen wij alle Europese politieke partijen op om de Oekraïense ambities in hun programma’s te erkennen en de Europese integratie van Oekraïne te steunen.

II. Democratie en rechtsstaat: bescherm deze beginselen in het interne en externe beleid en de besluiten van de EU en ondersteun democratische hervormingen in Oekraïne

Wij zijn van mening dat democratie en de rechtsstaat essentiële voorwaarden zijn voor een vreedzaam en welvarend Europa. Niettemin worden deze fundamentele beginselen niet alleen bedreigd door Rusland, maar ook door verschillende autoritaire regimes over de hele wereld. Europese partijen moeten ondubbelzinnig zorgen voor de bescherming ervan op nationaal, Europees en mondiaal niveau. Met pijn in het hart erkennen wij de voortdurende moed en opoffering van Oekraïense mannen, vrouwen en kinderen bij het verdedigen van deze gekoesterde democratische beginselen. De dappere zielen die, ondanks het Russische terrorisme en de Russische ideologie, zich opofferen voor het verdedigen van de democratie, zijn een voorbeeld van de essentie van de waarden die ons dierbaar zijn. De verliezen van Oekraïne in deze nobele zaak dienen als een aangrijpende herinnering aan de urgentie voor Europese politieke partijen om moed en solidariteit te tonen. De bedreigingen voor de democratie en de rechtsstaat zijn niet louter abstracte begrippen, maar de grimmige realiteit waar degenen die zich in de frontlinie van de strijd tussen democratie en autocratie bevinden, steeds mee worden geconfronteerd. In het licht van de Russische oorlog tegen de democratische waarden die de kern van de EU vormen, moeten de Europese leiders alles in het werk stellen om deze waarden te behouden. Dit is essentieel om de soevereiniteit van de EU in de toekomst en de veiligheid en welvaart van de burgers te verdedigen in het licht van de grootste bedreiging voor de wereldorde en de rechtsstaat sinds de Tweede Wereldoorlog. Wij roepen ook op tot steun voor democratische hervormingen en transformaties in Oekraïne, versterking van het maatschappelijk middenveld, transparantie en verantwoordingsmechanismen.

III. Vrede en veiligheid: Zorg voor voortdurende economische en militaire steun aan Oekraïne en toekomstige vredesgaranties

Wij onderschrijven het Sustainable Peace Manifesto. Never Again 2.0 door de vertegenwoordigers van het Oekraïense maatschappelijk middenveld en roepen alle Europese partijen op om dit in hun programma's op te nemen. Om Oekraïne naar zijn volledige overwinning te steunen is voortdurende militaire, economische en politieke steun nodig tot de volledige terugtrekking van Russische troepen uit alle bezette gebieden en het herstel van de Oekraïense grenzen van 1991.

Oekraïne verdient niet alleen gerechtigheid voor de misdaden gepleegd door Rusland, maar heeft ook behoefte aan duidelijke garanties voor een duurzame vrede. De weg daartoe is de toetreding van Oekraïne tot de EU en de NAVO. Demilitarisering en denuclearisering van de Russische Federatie zijn van cruciaal belang om de risico’s van toekomstige agressie tot een minimum te beperken. Bovendien zal het onafhankelijk maken van Europa van alle Russische energiebronnen Rusland niet alleen de mogelijkheden ontnemen om energievoorziening als wapen te hanteren, maar ook een verschuiving naar groene energie in de EU versnellen. Een duurzame transitie vereist een volledige koerswijziging van Russische hulpbronnen, waaronder in het bijzonder zeldzame aardmetalen, vloeibaar aardgas en andere naar andere energie.

De politieke leiders van de EU moeten doorgaan met het uitoefenen van economische druk op Rusland door de sancties aan te scherpen, mazen in de wet te dichten, alle vormen van energie te verbieden en alle bevroren Russische activa in de EU te heroriënteren ter ondersteuning van de verdediging en wederopbouw van Oekraïne.

IV. Justitie: houd Rusland volledig verantwoordelijk voor zijn agressieoorlog

Zoals benadrukt in het Sustainable Peace Manifesto vereist het bereiken van duurzame internationale veiligheid gelijktijdig vooruitgang op het gebied van gerechtigheid en vrede. Het vereist dat Rusland volledig aansprakelijk wordt gehouden voor de oorlog, waarbij de verantwoordelijkheid volledig op de schouders wordt gelegd. Degenen die verantwoordelijk zijn voor wreedheden moeten ter verantwoording worden geroepen – of het nu gaat om daden van agressie, oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, genocide, gedwongen massale deportaties, of voor het verspreiden van de haat die een ongekende oorlog in de 21e eeuw heeft aangewakkerd.

Hoewel niet alle verliezen volledig kunnen worden vergoed, is een grondige beoordeling van de materiële schade essentieel. Dit omvat ook een beoordeling van de schade aan de Oekraïense natuurlijke ecosystemen veroorzaakt door de Russische agressieoorlog. We moeten Rusland ook verantwoordelijk houden voor de immense menselijke verliezen en verstoring van honderdduizenden mensen die hun leven hebben verloren en miljoenen die dierbaren hebben verloren. De compensatie moet op passende wijze worden vastgesteld en betaald. Europese partijen moeten onder meer sterk pleiten voor de inbeslagname van Russische bezittingen en het gebruik ervan voor de wederopbouw van Oekraïne. Om de verantwoordingsplicht te versterken moet Rusland een aanzienlijk statusverlies ondergaan. Het moet worden uitgesloten van het uitoefenen van invloed in de internationale politiek via organisaties als de VN-Veiligheidsraad. Een agressor mag geen positie bekleden in een orgaan dat zich inzet voor het waarborgen van de mondiale vrede.

V. Economische welvaart en economisch herstel: ondersteun hervormingen om een ​​veerkrachtige Oekraïense economie weer op te bouwen en te ontwikkelen

We streven naar een welvarend Oekraïne in de EU dat innovatie, ondernemerschap en ontwikkeling naar een veerkrachtige en duurzame economie bevordert. Wij roepen op tot beleid dat een gunstig ondernemingsklimaat creëert, corruptie bestrijdt en een eerlijke verdeling van rijkdom garandeert.

Miljoenen Oekraïners die in de EU wonen, vormen een asset van onschatbare waarde, dat zowel de EU-landen als Oekraïne voordelen kan opleveren door de uitwisseling van kennis en ervaring. Dit heeft het potentieel om aanzienlijk bij te dragen aan de wederopbouwinspanningen van Oekraïne. Wij pleiten sterk voor de ontwikkeling van programma’s die circulaire migratie ondersteunen en het opzetten van samenwerking tussen bedrijven en onderzoekers die wederzijds voordelige economische verbindingen tussen Oekraïne en de EU-lidstaten kunnen bevorderen.

VI. Milieubeheer: geef prioriteit aan principes van milieubescherming en duurzaamheid bij de naoorlogse economische wederopbouw

Wij streven ernaar duurzaamheid van het milieu te bevorderen en klimaatverandering te bestrijden. Wij pleiten voor een verantwoord milieubeleid en de verschuiving naar een duurzame economie, die de grenzen van de planeet respecteert. Het beschermen van onze planeet is een collectieve verplichting die alle Europeanen delen. Wij roepen de EU op om de naoorlogse hervormingen te steunen die gebaseerd zijn op de principes van klimaatneutraliteit, circulariteit en behoud van biodiversiteit, in overeenstemming met de principes van de Europese Green Deal.

De voortdurende ecologische schade veroorzaakt door Rusland in Oekraïne, geïllustreerd door de vernietiging van de Kakhovka-dam, onderstreept de cruciale noodzaak voor alle EU-landen om de verantwoordelijkheid van hen die ecocide en soortgelijke milieurampen veroorzaken te erkennen en hen te vervolgen. Wij dringen er daarom bij Europese partijen op aan om ecocide als misdaad tegen de menselijkheid op te nemen in de Europese wetgeving.

Even belangrijk zijn de aanpak van nucleaire terreur en het afschrikken van mogelijke nucleaire catastrofes veroorzaakt door Russische acties, met als opmerkelijke precedenten de Russische verovering van de kerncentrales van Tsjernobyl en Zaporizja.

VII. Europese identiteit en cultuur: Ondersteun inspanningen om de Oekraïense cultuur te behouden en te promoten

We vieren de diversiteit van de Europese culturen en talen. Wij stimuleren het behoud van cultureel erfgoed en de bevordering van interculturele dialoog. Een sterk Europa omarmt zijn rijke scala aan identiteiten.

Als reactie op de systematische misdaden van Rusland tegen de Oekraïense cultuur dringen wij er bij de Europese politieke partijen op aan een resoluut standpunt in te nemen tegen deze acties. Dit impliceert het veroordelen van de doelbewuste vernietiging en diefstal van het Oekraïense culturele erfgoed door Rusland, en het erkennen ervan als onderdeel van een breder patroon van oorlogsmisdaden.

Westerse samenlevingen moeten hun stereotypen over de Russische grootsheid, zoals die door de eeuwen heen door de Russische propaganda zijn gevoed en waardoor de imperiale agressie en het koloniale beleid jegens de buurlanden worden aangewakkerd, terzijde schuiven. De Oekraïense cultuur moet worden losgekoppeld van de Russische cultuur, waarbij het unieke Oekraïense culturele erfgoed wordt erkend en de mythe van ‘broedernaties’ wordt doorbroken. De EU moet het bewustzijn vergroten dat de Oekraïense taal uniek is en onafhankelijk is van de Russische taal, met name door deze taal op gelijke voet te behandelen in diplomatieke en culturele communicatie.

Europese partijen moeten hun steun voor inspanningen op het gebied van cultuurbehoud uitbreiden door deskundige, financiële en logistieke hulp te bieden aan Oekraïense culturele instellingen en organisaties die ernaar streven waardevolle artefacten en kunstwerken die beschadigd of gestolen zijn in veiligheid te brengen en te herstellen. Bovendien kan het bevorderen van partnerschappen met Europese musea en culturele instellingen een grote rol spelen bij het terugvinden en rehabiliteren van gestolen culturele schatten.

Verder roepen we toekomstige Europese leiders op om historisch bewustzijn te vergroten en de inspanningen te ondersteunen om de Oekraïense cultuur op internationaal niveau te promoten door gebruik te maken van diplomatieke kanalen, mediaplatforms en het publieke debat om licht te werpen op de Russische culturele misdaden in Oekraïne door de geschiedenis heen tot op de dag van vandaag. In samenwerking met internationale instanties als UNESCO moeten zij hun inspanningen bevorderen en concrete acties implementeren voor het behoud van het Oekraïense culturele erfgoed op wereldschaal.

***

Terwijl we vooruit gaan, verenigd in onze visie, nodigen we Europese burgers en beleidsmakers uit om samen met ons een sterker en veerkrachtiger Europa te steunen. Samen kunnen we een continent opbouwen dat vrijheid, democratie en mensenrechten waardeert, waar alle landen, inclusief Oekraïne, bijdragen aan een betere toekomst voor de komende generaties.

Signatories of the Manifesto:

  1. Marta Barandiy, Founder and President, Promote Ukraine, Belgium
  2. Khrystyna Monastyrska, Coordinator, Unlimited Democracy – Verein zur Förderung der Demokratisierung, Austria
  3. Kseniia Mukhortova, Co-Founder and Editor, UKRCY.News, Cyprus
  4. Svyatoslav Kalishchuk, Co-Founder, Spilka, Czech Republic
  5. Julia Chenusha, CEO Blau-Gelbes Kreuz Deutsch-Ukrainischer Verein e.V., Germany
  6. Hanna Slobodyanyuk, Board Member, IWEK, Mykolaiv Water Hub, Germany
  7. Iryna Shulikina, CEO, Vitsche E. V., Germany
  8. Vassili Goutsoul, Chairman of the Board, Ukrainian Association in Finland, Finland
  9. Anastasiia Shapochkina, President, Eastern Circles, France
  10. Ivanna Pinyak, Co-Founder, PromoUkraїna, France
  11. Iryna Katyuk, President, Spilka Paris, France
  12. Edward Mayor, Co-Founder and President, Stand With Ukraine Europe, France
  13. Lesia Ignatyk-Eriksen, Chairwomen, Association at Ukrainere i Danmark, Denmark
  14. Yuliia Kryzhanovska, Vice President, Ukrainian Women in Greece, Greece
  15. Olena Redrugina, Co-Founder and Board Member, Ukrainian Action in Ireland, Ireland
  16. Maryana Semenyak, Board Member, Associazione Cristiana degli Ucraini in Italia, Italy
  17. Zoia Stankovska, President, UAMi, Italy
  18. Federica Antonacci, ItalianaforUkraine, Italy
  19. Inna Yaremenko, Vice-President, LUkraine, Luxembourg
  20. Oksana Savchuk, Co-Founder, VATAHA Foundation, the Netherlands
  21. Emma Zahynaiko, Coordinator, Euromaidan Warszawa + Stand with Ukraine Foundation Poland
  22. Stanislav Olenchenko, Co-Founder, Ukraine Explainers, Poland/Ukraine
  23. Andrii Vovk, Volunteer, Support Ukraine Slovakia, Slovakia
  24. Liliya Mykolaiv, President, ConUkrania, Spain
  25. Maksym Girnyk, Spokesperson, Nordic Ukraine Forum, Sweden
  26. Frank Peter Wilde, costume designer and human rights activist, Germany
  27. Anna Vdovychenko, coordinator of PR Army Ukraine/Portugal
  28. Georges Dallemagne, Belgian MP, Head of the Belgium-Ukraine Friendship Group
  29. Christelle Savall, President of JEF Europe
  30. Kristina Pitalskaya, President of Promote Georgia, Belgium
  31. Tetiana Hladkova, Socio de Asociación Socio-Cultural y de Cooperación al Desarrollo Ucrania-Euskadi, Pais Vasco, Vitoria-Gastesz, Spain
  32. Ruben Giovannoni, President of Comitato Ventotene, Italy

Should you wish to express your interest to sign the Manifesto, please contact us at advocacy@promoteukraine.org